dilluns, 26 de maig de 2014

Fotografía i dolços


EXPOSICIÓ I SESSIÓ FOTOGRÀFICA OBERTA A YUMMY TALLER, AMB DEGUSTACIÓ DE PASTISSOS DEL PAIS D'ORIGEN DE 6 DELS MODELS EXPOSATS.
INMIRADES és un projecte obert, plural, multicultural i transnacional en creixement continu, que busca recollir un catàleg de l’INMIRAR. El dimecres 11 de Juny de 18 h a 19 h es realitzarà una sessió fotogràfica oberta a YUMMY TALLER a la que qualsevol persona pot venir a INMIRAR. Es demanarà la signatura d'un document de cessió de drets de imatge i la redacció d’una frase sobre les sensacions viscudes durant la sessió, en la llengua materna del model. Busquem, en una primera fase, recollir 100+1 INMIRADES! Vols venir a INMIRAR!!!!
Sí, jo també vull!

Sure; Let me inlook at you.

Deseo inmirarte con ternura…

In-looking is among my best skills.

Mi piace chiudere gli occhi.

I deserve to do it too!

Et moi?

Se cóm inmirar-te, d’una manera que t’agradarà.

Ich auch!

Jo inmiro millor!INMIRADES

 El retrat és la forma més analítica de la fotografia, ja que és basa en la recerca urgent dels atributs de l'ànima. Durant aquesta cerca, el fotògraf intenta que el model es trobi relaxat i còmode en presència de la càmera. Paradoxalment, la relació (aprensiva encara que transitòria) entre el model i el fotògraf i, en general, entre el model i l’entorn, s'ha descuidat en gran mesura, mentre que es mereix, com un paradigma extremadament interessant de tensegritat (integritat tensional) humana, tota la nostra atenció.

En aquest context, el retrat neix d'un acte d'intimitat pactada entre fotògraf i model, suportat per una estructura tensa de comunicació verbal i no verbal. La mirada del model és, paradoxalment, el principal vehicle de comunicació i alhora un instrument de protecció regulable front a la invasió excessiva del fotògraf, que cerca insistentment una imatge essencial i anímica.

Que passaria si el fotògraf, encara càmera en mà, demana al model tancar els ulls, i deixar-se mirar sense mirar (INMIRAR)? Com s'enfronta el model a la demanda de suspendre la connexió unilateralment, d'aturar la vigilància. Què es revelarà d'inesperat a l'observador ? Què es deixarà d'amagar? Quina incertesa, por, valentia, vertigen, impaciència, frivolitat o angoixa mostrarà la imatge llavors? Serà INMIRAR malgrat tot alliberador?

INMIRADES documenta la suspensió temporal de la comunicació entre fotògraf i model durant l'acte del retrat. No es tracta de plasmar cap mirada interior, sinó les empremtes de la pèrdua de contacte consentida, durant la que el model romà sol i potser desprotegit, per un període de temps de durada a priori indefinida.L’EXPERIÈNCIA

Je ferme les yeux et je me détends: ne plus voir le photographe, c'est me faire croire qu'il ne me regarde pas … (Tanco els ulls i em relaxo: no veure al fotògraf em fa pensar que no m'està mirant…)

Si? No? Ara? Ja?

Wenn ich meine Augen schliesse, bin ich vollkommen konzentriert. Dann lenkt mich nichts von Gehörtem und Gedachtem ab (Quan tanco els meus ulls estic absolutament concentrat. Llavors, res no em distreu del que penso o escolto)

Parpadeo, parpadeo, parpadeo

かすかな不安と期待 (Una mica de por i de il.lusió)

I feel secure when I close my eyes, because I see more clearly where I am going! (Em sento segura quan tanco els ulls, per què veig amb més claredat on vaig!)

Ara sí que em despreocupo

Mørketgør mig nøgenogsårbar (La foscor em fa sentir nua i vulnerable)

Quan tanco els ulls sempre recordo...Vaya pelos llevo!

Come è stato? Cosa mi ha condotto dove sono ora? La vita è magicamente misteriosa... (Què ha passat? Que m'ha portat on sóc ara? La vida és màgicament misteriosa…)

Zurückgezogen vom Alltag, auf der Suche nach Stille, für einen Augenblich (Retirat del dia a dia, a la recerca de silenci, durant un instant)

Però estic alerta!

Com un mosquit anant cap a la llum

Cierro los ojos para abrirlos por dentro

Je pense donc je suis… jusqu'ici tout va bien (Penso, així que existeixo…fins aquí tot està bé)

Paz. Regocijo interior

Primero hubo incertidumbre…

Non penso propio a niente...é il riposo della mente (No penso de fet en res; és el repòs de la ment)

La presència és  plena quan s'apaguen els llums, com ara hem fet tu i jo

Die Augen geschlossen. Erlebtes wieder sehen. Wie spannend, wohin mich mein Leben führt (Ulls tancat. Experiències retrobades. Que n'és d'excitant allà on la vida em porta)L’artista

Exposicions individuals

- INMIRADES a ESPAIENBLANC (BLANCDEGUIX http://www.blancdeguix.com/), El Masnou. 27 Setembre-8 Octubre 2013.

- INMIRADES a cc FORT PIENC (http://www.fortpienc.org/), Barcelona. 12 Febrer- 7 Març 2014.

- OVTIs a YUMMY Taller (http://yummytaller.blogspot.com.es/), Terrassa. 8 - 26 Abril 2014.

- INMIRADES a YUMMY Taller, Terrassa. 6 Maig - 20 Juny 2014.

- OVTIs a Biblioteca Central TECLA SALA (http://www.l-h.cat/biblioteques/teclasala.aspx), Hospitalet del Llobregat, Barcelona. 6 - 30 Maig 2014.

- Programació de INMIRADES a cc DRASSANES (http://ccivics.bcn.cat/drassanes?page_id=117), Barcelona. 10 - 28 Juliol 2014.

- Programació de INMIRADES a cc PATI LLIMONA, Barcelona. 9 Setembre – 3 Octubre 2014.

- Programació de OVTIs a cc FOLCH I TORRES (http://www.cbfolchitorres.cat/), Barcelona. Gener de 2015.

- Finalista de la setena edició del concurs de fotografia al Museu de la Xocolata amb MXPLOSIÓ. Exposició el 12 de Juny de 2014 al Museu de la Xocolata de Barcelona.Toni Villaverde és catedràtic de Microbiologia i coordinador d'un equip de recerca multidisciplinari en Nanomedicina i Biotecnologia. Sovint es basa en imatges obtingudes per microscòpia òptica, confocal, electrònica i de força atòmica per entendre la biologia de la cèl·lula durant la seva interacció amb l'exterior. En INMIRADES usa el mateix criteri d'observació científica per a explorar els teixits de l'ànima, seguint l'esperit d'escrutini anatomista desenvolupat durant 3 dècades com a investigador. Els objectes d'estudi, en aquest cas, s'enfronten a l'experiment de no mirar (INMIRAR) a qui t'està mirant, durant l'acte del retrat.

http://fototonivillaverde.blogspot.com.es/ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada