divendres, 20 de febrer del 2015

No només de dejuni viu la Quaresma


Dimecres de cendra (el primer dia per menjar bunyols)

La semana pasada us explicàvem que la quaresma era època d’abstinència però ens guardàvem un as a la màniga: els bunyols de quaresma. Aquests dolços, amb molta fama a l’Empordà, tenen tants gustos diferents com persones hi ha a la terra! N’hi ha de tot tipus, i si no, fixeu-vos en tots els que han recopilat les noies del blog: Memòries d’una cuinera:


Potser no són els dolços més estètics del món, però fins i tot això té una explicació: en plena època d’abstinència i de dejuni, no “quedava bé” fer uns dolços que semblessin gaire pecaminosos així que la tradició va optar per camuflar-los amb aquest aspecte. A més, la seva sobrietat servia per reservar la fastuositat de la mona que arribaria a final de la quaresma.

Diuen que durant aquests 40 dies només es podien menjar sopes amb oli, verdures i aigua… us imagineu l’alegria amb la que es rebien els bunyols els dimecres i els divendres? Però per què aquests dos dies? Doncs tot i que no se sap del cert, es creu que, ja que el primer dia que es mengen és el dimecres de cendra, i el darrer el divendres sant, aquest és l’origen de la tradició de reservar-los per aquests dos dies de la setmana.

Per tant, ja ho sabeu! els dimecres i els divendres bunyols… i faves tendres!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada